ÜNİVERSİTEMİZ İLK KEZ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN “ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SINAVI (YOBUYÖS)” YAPACAK.

Üniversitemizin uluslararasılaşma çalışmaları kapsamında ilk kez Uluslararası Öğrenci Sınavı (YOBUYÖS) yapılacak. Konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin uluslararasılaşma çalışmalarına büyük önem verdiğini bunun en çarpıcı örneklerinden birisinin de ilk kez yapılacak olan Uluslararası Öğrenci Sınavı (YOBUYÖS) olduğunu söyledi.

Rektör Karadağ, 500'e yakın uluslararası öğrencinin Yozgat'ta eğitim gördüğünü, hedeflerinin 2022 yılında bu sayıyı 2 bin 500'e çıkarmak olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Yozgat Bozok Üniversitesi kurulduğu günden bu yana çok önemli mesafeler kat etti. Ancak uluslararası öğrencilerle ilgili çalışmalar istenilen seviyede değildi. Biz göreve başladığımızda 140 civarında uluslararası öğrencimiz vardı. Fakat biz Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin beklentilerini de dikkate alarak sayı olarak çok geri kalmıştık. Bugün 500’e yakın uluslararası öğrencimiz üniversitemizde eğitim görmektedir. Hedefimiz, 2022 yılında bu sayıyı 2 bin 500'e ve üniversitemizde eğitim gören bütün öğrenci sayımızı ise 27 bin 500'e çıkarmaktır. Bunun için çalışmalarımız sürüyor." diye konuştu.

Uluslararası öğrencileri Yozgat Bozok Üniversitesi’ne çekmek için çok büyük uğraşlar gerektiğini de belirten Rektör Karadağ, “Türkiye’de birçok üniversitede uluslararasılaşma konusunda çok ciddi çalışmalar var. Biz de Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şenol Akın başkanlığında yeni bir ekiple kendi sınavlarımızı uluslararası öğrencilerimize nasıl yapabiliriz, hangi zeminde kimlerle ortaklık yapabiliriz ve uluslararası öğrencilerimizin aramıza katılması, Üniversitemizin tanıtılması ile ilgili faaliyetlerimiz nasıl olmalı ve kendimizi nasıl görünür kılmalıyız, diye düşündük. Özellikle yurtdışında büyükelçiliklerimiz aracılığıyla üniversitemize öğrenci kazandırılması konusunu çok geniş yelpazede ele aldık ve değerlendirdik. Hem elçiliklerimiz aracılığıyla hem de bu alanda güvenebileceğimiz şirketlerle işbirliği yaparak sayımızı şu anda 500 civarına çıkardık. Ama bu bizim için yetmez. 2021 yılı itibariyle Yozgat’ımıza her açıdan değer katacak bu gençler bizim kültür elçilerimiz olacaklar. Ülkemizin ve Yozgat’ımızın tanıtılması noktasında bizlerin temsilcisi olacaklar.” şeklinde konuştu.

Uluslararası öğrenciler için ilk defa 4 farklı dilde sınav yapılacağını da söyleyen Rektör Karadağ, “Yozgat Bozok Üniversitesi’nin tarihinde ilk kez yabancı uyruklu öğrencilerimize hafta sonu sınav yapacağız. Yozgat başta olmak üzere İstanbul, Bursa, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Mersin ve Kahramanmaraş gibi 8 ilde bu hafta sonu itibariyle 91’i Yozgat’tan olmak üzere 988’i de diğer illerden toplam 1079 aday sınava girecekler. Sınav Türkçe, İngilizce, Arapça ve Rusça olmak üzere farklı dilde hazırlanan kitapçıklar eşliğinde yapılacak. Hazırlanan sorular bizim görevlendirdiğimiz arkadaşlar aracılığıyla sınav merkezlerine gidecek. Bu sınava giren bir öğrencimiz sınavdan aldığı puanla başka bir üniversiteye de başvurabilecek. Sınav, ulusal boyutta kabulü olan bir sınav. Üniversite olarak bundan sonraki süreçte Afrika, Asya ve Balkanlar bölgesinde de profesyonel bir kuruluştan destek alarak yine görevlendireceğimiz arkadaşlarımızla sınavlarımızı çok geniş bir yelpazede uluslararası boyuta taşıyacağız.

Yozgat Bozok Üniversitesi’nin uluslararası öğrencilerin kabulünde hem nicel hem nitel anlamda hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini belirten Rektör Karadağ, sözlerini şöyle tamamladı: “Yozgat Bozok Üniversitesi uluslararası boyutta görünür olacaksa bu, uluslararası öğrencilerimizin aramıza katılması ile mümkün olacaktır. Bu sınav bizim için önemli bir prestij sınavı.  Bu sınavın hazırlamasında emeği geçen başta Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şenol Akın olmak üzere ekipte yer alan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim.” ifadelerine yer verdi.

Basın toplantısına Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Şenol Akın ve Prof. Dr. Güngör Yılmaz’ın yanı sıra Üniversitemiz Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) yetkilileri ve uluslararası öğrencilerimizi temsilen 3 öğrenci katıldı.

10.06.2021 00:00